Somnul copiilor reprezintă una dintre cele mai discutate și, uneori, provocatoare aspecte ale parentingului. Somnul copiilor, mai ales în primul an de viață, influențează direct somnul părinților. Mamele care alăptează (sau nu) sunt expuse unui risc mai mare de privare de somn, din cauza stereotipurilor din societate, din cauza sensibiliății în perioada post-partum, din cauza lipsei de sprijin.
Lipsa de somn calitativ afectează nu doar dispoziția noastră, dar și sănătatea globală.
Haideți să enumerăm câteva consecințe a lipsei de somn calitativ la care sunt expuși părinții, în special în primul an după naștere:
Lipsa de somn :
Slăbește sistemul imunitar și organismul este mai vulnerabil la infecții și boli
Creează dezechilibru hormonal: crește nivelul de stres, iar hormonii care controlează foamea și starea de sațietate o iau razna
Provoacă probleme cu greutatea: afectând metabolismul, lipsa de somn poate contribui la creșterea sau invers, scăderea în greutate, sau dificultăți în gestionare a greutății
Scade nivelul de toleranță a durerii: părinții care nu dorm suficient pot avea o toleranță redusă la durere și pot experimenta o creștere a senzațiilor de disconfort.
Crește riscul de anxietate și depresie: părinții care nu dorm suficient sunt deseori într-o stare emoțională negativă, pentru perioade mai lungi de timp. Fricile și anxietățile se pot amplifica și crește riscul de burn-out și depresie.
Crește iritabilitatea și provoacă schimbări de dispoziție: când nu dormim suficient pentru o perioadă mai lungă de timp, este dificil să gestionăm propriile emoții și să facem față micilor provocări cotidiene. Lucruri sau cuvinte aparent banale, pot provoca certuri și lacrimi. Se întâmplă să avem reacții exagerate. Nu odată am fost iritată de soțul meu după o zi în care am avut grijă de copil. Deși el nu a spus nimic cu răutate.
Provoacă dificultăți de concentrare și memorare: putem observa cum avem nevoie de mai mult timp ca să luăm o decizie simplă și începem să uităm lucruri
Pentru mamele aflate în căutarea unui echilibru între nevoile copiilor lor și propria lor odihnă, înțelegerea principiilor de bază ale somnului infantil este esențială. De ce?
Din cauza celor enumerate mai sus, părinții uneori sunt gata să încerce orice, numai copilul să doarmă, astfel să doarmă și ei. Deseori, părinții apelează la metode de așa numitul „sleep training„ pentru a obișnui copilul să doarmă mai bine, mai mult, cu mai puține intervenții din partea adultului. Mulți părinți se lasă ademeneți de metode nocive de sleep-training, pentru că acestea sunt prezentate drept metode efective, cu soluții rapide pentru problemele de somn. Într-adevăr, în multe cazuri, metoda va funcționa și copilul va dormi mai bine. Dar cu ce preț?
Nu toate metodele de sleep-training sunt considerate nocive sau dăunătoare. De fapt, implementarea unui program de somn coerent, introducerea unor ritualuri și obiceiuri de somn și încurajarea somnului independent pot fi benefice pentru copii și părinți. Acest lucru poate contribui la stabilirea unui ritm de somn regulat, creșterea calității somnului și reducerea trezirilor nocturne frecvente.
Cu toate acestea, există preocupări cu privire la metodele de sleep-training care implică distanțarea emoțională de către părinți, cum ar fi metodele care promovează așa-numita "extincție" sau "ferire totală". Aceste abordări pot implica lăsarea copilului să plângă fără intervenție până când adoarme.
Copiii care plâng în mod repetat și nu primesc răspuns pot experimenta creșterea nivelului de cortizol, un hormon al stresului. Stresul cronic (nivelul cortizolului nu scade) poate afecta dezvoltarea sistemului nervos și poate avea consecințe pe termen lung.
Pe lângă asta, lăsarea copilului să plângă înainte de a adormi poate afecta legătura emoțională și încrederea în părinți. În unele cazuri, aceasta poate crea anxietate legată de separare sau poate influența modul în care copilul percepe siguranța emoțională. Ambele pot persista pe un termen lung, până la o vârstă adultă.
Ceea ce se recomandă când vine vorba de somnul copiilor, sunt abordările mai sensibile nevoilor individuale ale copilului, metodele care nu compromit atașamentul părinte-copil.
Aceste recomadări NU sunt subiective. Recomandările se aliniază descoperirilor neuroștiinței din ultimile decenii, care demonstrează importanța atașamentului părinte-copil în primii ani de viață.
Dar există o problemă. Una mare. Cum să aplicăm metode mai blânde? Altfel zis, cum să răspundem mereu nevoilor copilului, dacă nevoile noastre de părinte sunt constant ignorate?
Înțelegerea profundă a nevoilor de somn ale copiilor, a altor nevoi fiziologice precum proximitatea și disponibilitatea, pot contribui la stabilirea unui mediu de somn sănătos și la creșterea armonioasă a relației dintre părinți și copii. Spus mai pe scurt: informații despre somn din surse corecte și fiabile. Părinții Nu ar aplica metode nocive de „sleep training„ dacă ar cunoaște consecințele pe termen lung.
Pe lângă informarea din surse fiabile, este la fel de important, să înlocuim presiunea anturajului, a informațiilor care circulă în societate și pe Social Media, cu empatia și susținerea. Mulți părinți adoptă metode nerecomadate de „sleep-training„ pentru că nu au ajutorul necesar de la partener sau familie și nu au resursele necesare pentru a ghida copilul spre o relație sănătoasă cu somnul. În aceeasi ordine de idei, părinții fac „sleep-training„ pentru că au văzut că alții au rezultate cu această metodă, pentru că anturajul îi judecă pentru că țin prea mult copilul în brațe, pentru că dorm în același pat cu copilul sau pentru că copilul nu poate adormi independent. În lipsa empatiei, părinții cedează.
Părinții trebuiesc convinși despre abordarea blândă. Este esențial să se ofere informații despre beneficiile unei abordări mai blânde, care să respecte ritmul de dezvoltare al copilului, de către specialiștii care vor interacționa cu părinții (de exemplu pediatrul).
Pentru mamele a căror stări de oboseală și frustrare cresc odată cu dificultățile legate de somn, este important să găsească sprijin în comunitatea lor. Fără sprijin și ajutor considerabil din partea partenerului și a comunității, putem spune că misiunea poate eșua. Mamele au nevoie să împartă responsabilitățile cotidiene cu partenerul, au nevoie de comunicare deschisă cu partenerul și cu familia apropiată, au nevoie de empatie, de ajutor.
O Mamă care deține aceste elemente-cheie, va putea aborda mai blând somnul copiilor și să aplice unele strategii care pot ameliora calitatea somnului.
Iată câteva soluții:
Rutina de somn regulată
Stabilirea unei rutine constante înainte de culcare poate ajuta copiii să se pregătească pentru somn. Ce este rutina? Rutina de somn se creează atunci când aceleași gesturi și acțiuni se repetă înainte de fiecare somn. Această rutină poate fi creată și adaptată în funcție de nevoile părinților și nu e obligatoriu să fie una riguroasă. Ca rutina să fie efectivă, includeți ritualuri, adică activități sau gesturi, precum o baie, o carte, vorbitul în șoaptă, un cântec, diminuare luminozității, legănatul..etc.
Co-sleeping (dormitul împreună)
Spre deosebire de speculațiile precum că această metodă este periculoasă, dormitul împreună cu copilul poate facilita alăptarea sau confortarea în caz de nevoie, susținând astfel legătura emoțională. Co-sleeping este une răspuns adecvat nevoii fiziologice de proximitate a celui mic.
Răspuns empatic la plâns
Răspundeți prompt și empatic la nevoile copilului, oferindu-i confort și siguranță.
Stai alături de copil, îmbrățișându-l sau atingându-l ușor pentru a-i oferi siguranță.
Dacă copilul se trezește, oferiți-i un răspuns calm și non-agresiv.
Evitați să-l lăsați să plângă prea mult fără consolare.
Dacă copilul vrea în brațe, dar tu fizic nu ești capabilă să faci asta, rămâi lângă el, arată-i că ești prezentă.
Dacă emoțiile te-au depășit și ai strigat la copil, nu este o fatalitate! Vorbește cu el, explică-i și spune-i că îl iubești.
Adormirea împreună cu copilul
Adormitul împreună cu copilul într-o cameră liniștită poate crea un mediu confortabil și sigur.
Copii percep adormitul ca o separare de părinte, la fel ca separarea de dimineață la grădiniță. Copilul are nevoie de o prezență mai îndelungată, de o îmbrățișare, de cuvinte calde.
Crearea unui mediu de somn plăcut
Asigurați-vă că camera este potrivită pentru somn, cu o temperatură confortabilă și întuneric adecvat.
Utilizați jucării de pluș sau alte obiecte de confort la care copilul este atașat emoțional.
Comunicarea și colaborarea cu partenerul
Împărțiți responsabilitățile de somn cu partenerul pentru a reduce povara asupra unei singure persoane.
Comunicați și colaborați în stabilirea rutinei și a strategiilor de somn.
Consultarea cu un specialist în somn sau informare
Dacă întâmpinați dificultăți persistente, consultați un specialist în somn care poate oferi sfaturi personalizate și sprijin.
Specialiștii în somn sunt deseori prea scumpi pentru părinți, sau nu oferă rezultatele dorite.
De aceea, sfatul meu este, să începeți cu împărțirea responsabilităților cu partenerul și ajutorul comunității. Cu excepția specialiștilor care oferă servicii de consultare contra-plată, aveți la dispoziție resurse absolut gratuite. Există cărți și resurse pe Internet despre somnul copiilor, care vă pot fi utile.
Nu uitați! Fiecare copil este unic, iar abordările pot varia în funcție de nevoile și preferințele individuale ale fiecărui copil și ale familiei. Iar empatia și conectarea emoțională sunt aspecte esențiale în dezvoltarea unei relații pozitive și sănătoase între părinți și copii.
Comentários