top of page

De ce e util să pregătim perineul pentru naștere și cum facem asta ?

Actualizată în: 7 dec. 2023

Nu este vital, dar este util să pregătim perineul pentru naștere. *atenție! Informația care urmează este de ordin general.

1. În acest context, “pregătirea” înseamnă în primul rând descoperire și cunoaștere

Cunoașterea perineului, pe cât de esențială este pentru sănătatea noastră fizică și psihologică, pe atât de ignorată este ea.

Perineul nu este doar un mușchi, dar o zonă întreagă. Perineul are o multitudine de funcții precum continența (pipi, caca), susținerea organelor, stabilitatea trunchiului, sexualitatea (nașterea și raportul sexual).

Din imaginea de mai jos putem vedea ce multitudine de elemente înseamnă perineul.

perineul și mușchii pelvieni

Sursa : www.sciencephoto.fr

Sarcina este o mega oportunitate și poate ultima, de a face cunoștință cu perineul tău. Oportunitatea de a avea grijă de perineul tău pentru sănătatea ta fizică și psihologică.


Atunci când te vei informa, vei cunoaște importanța perineului pentră sănătatea ta și vei fi motivată de a avea grijă de el.



2. Pregătirea perineului, cunoașterea lui îmbunătățește starea ta psihologică NU poți să NU ai mai multă încredere în tine când îți cunoști și îți stăpânești o parte din corpul tău. Iar o doză bună de încredere în sine est binevenită la naștere. Dacă Nu ai grijă de perineul tău, ai șanse de a avea probleme precum incontinența, prolaps de organe, durerea perineală, disconfort, durere în timpul actului sexual, lipsa de libido..etc.

Toate cele de mai sus afectează încrederea în sine și felul în care tu îți privești corpul.

3. Pregătirea și cunoașterea perineului îmbunătățește sigur sănătatea ta fizică Cu exerciții potrivite și corect executate în timpul sarcinii, tu poți avea un perineu competentm adică un perineu tonic, mobil și reactiv. Ideal pentru momentul când copilul tău va traversa această zonă la naștere.

Obiectivul NU este să ai un perineu dur sau hipertonic!

Perineul e ca un elastic pentru păr. Când elasticul este prea dur, se întinde mult mai greu sub presiune și poate chiar să se rupă. Un elastic mai moale, se întinde mult mai ușor sub presiune și nu se rupe. Faceți acum paralela cu perineul în timpul nașterii, când copilul traversează prin vagin. De aceea un perineu corect pregătit, adică un perineu tonic, mobil și reactiv poate preveni rupturile sau epiziotomia la naștere.

4. Pregătirea și cunoașterea perineului poate preveni diastaza Diastasis sau diastaza este îndepărtarea mușchilor abdominali în timpul sarcinii. Acest fenomen este absolut normal. Corpul nostru face loc pentru bebe. După naștere, corpul tău cicatrizează și diastaza, în mod normal, dispare.


diastaza după naștere

Atunci când pregătim perineul cu exerciții, lucrăm și cu mușchiul transvers.

Acesta este cel mai profund și inferioar mușchi a abdomenului. Mușchiul transvers funcționează în sinergie cu perineul. Acesta menține organele interioare. Atunci când acest mușchi funcționează optim, există mai puțin risc de diastază care rămâne mult timp după naștere.


Pentru a recupera după naștere, noi trebuie să ajutăm corpul nostru și nu să lucrăm împotriva lui. Nu degeaba unul dintre cuvintele cheie după naștere est ODIHNA. Dacă nu jucăm de-a Super gospodina care le face pe toate și aleargă toată ziua ca albinuța, nu ajutăm corpul în procesul de recuperare.


5. Pregătirea perineului și a mușchilor abdominali ajută considerabil împotriva senzației de presiune* simțite înainte și mai ales după naștere *acea senzație resimțită la nivelul vulvei când vrei să te așezi pentru că îți este dificil să rămâi în picioare Exercițiile vor antrena perineul, care va deveni destul de competent pentru a putea face față presiunii copilului din uter.

6. Pregătirea perineului și a mușchilor abdominali poate preveni probleme precum incontinența și prolapsul de organe

Obiectivul e ca, după o pregătire corectă, perineul tău să rămână competent, ca și după naștere, să continue să-și îndeplinească funcția de continență și funcția de menținere a organelor. Dacă nu facem exerciții pentru perineu si abdomen, dacă nu cunoaștem această zonă, dacă nu avem grijă de ea, avem mai multe șanse de a suferi de incontinență de efort după naștere (faci pipi când tușești, te râzi, ridici ceva greu). La fel, un perineu pregătit, adică un perineu tonic si reactiv, va continua și după naștere să mențină organele. Invers, un perineu slăbit, incompetent, va lăsa organele să coboare - prolaps.


Ambele probleme perineale pot apărea imediat după naștere sau tocmai la menopauză.

Dacă vrei să faci exerciții pentru perineu și mușchii abdominali, adresează-te unui specialist care cunoaște foarte bine această parte a corpului.

Acesta nu e neapărat o persoană cu studii de medicină. Kinetoterapeuții, de exemplu, sunt formați pentru re-educarea perineului. Astăzi pe internet găsești o mulțime de cursuri online cu exerciții pentru perineu. Ai grijă doar să le execuți corect, având grijă la postură și respirație. Un super exercițiu de descoperire și cunoaștere a perineului este masajul. Acesta nu e vital pentru naștere, dar poate ajuta. Plus, e un exercițiu ideal pentru cunoașterea corpului tău.



Comentarios


Vrei ca vocea ta să fie auzită ?

Eu transform istoria ta unică într-un Articol de Blog !

Rămâi la curent cu noutățile de pe Blog !

Mulțumesc :)

  • Facebook
  • Instagram

Anastasia PETERMANN

anastasiapetermann.com

© 2023 Anastasia Petermann

Contact

Mulțumesc pentru timpul tău !

bottom of page