Anestezia epidurala este o anestezie locală. Obiectivul acestei anestezii este atenuarea sau chiar neutralizarea durerii.
Tu NU vei simți deloc sau parțial durerea contracțiilor și expulzarea bebelușului.
În cazul absenței durerii în timpul contracțiilor, corpul tău va reacționa în mod obișnuit, va respira în mod obișnuit, se va mișca în mod obișnuit sau poate va fi static (nemișcat).
Or, în timpul contracțiilor cu cât mai mult și mai optim respiri, cu atât mai rapid și eficient se dilatează colul, cu atât mai rapid coboară bebe, cu atât mai bine este oxigenat bebe, cu atât mai bine e oxigenată mama, cu atât mai bine este încărcată mama cu hormoni precum oxitocina. Cerc virtuos.
Acest hormon acționează asupra uterului, stimulează contracțiile, face ca durerea să fie suportabilă, nașterea sa fie blândă.
Mai pe scurt și altfel spus, hormonii te vor „droga„ astfel încât durerea nașterii sa fie suportabilă.
La fel, cu cât mai mult te miști, cu cât mai mult încerci diferite poziții, cu atât mai mult avansează bebe spre ieșire, cu atât mai efectiv se dilată colul.
Înafară de respirație și mișcare, există multe alte comportamente și acte pe care corpul tău le va adopta instinctiv sau predeterminat de pregătirea ta de naștere.
Deci anestezia epidurală, mai ales cea prea dozată, are mari șanse să te lipsească de aceste comportamente și acte care au drept scop global suportarea durerii și o naștere blândă cu puține sau cu zero sechele morale și fizice.
În lipsa celor menționate mai sus, statistica demonstrează efecte precum :
stagnarea travaliului (colul uterin nu se dilată sau bebe nu cuboară în bazin)
dilatarea lentă a colului uterin
sporirea șansei de administrare a oxitocinei artificiale (contracțiile în acest caz sunt dificil suportabile)
o încetinire a coborârii bebelușului în bazin
scăderea capacității și motivației de a expulza copilul
timp de expulzare mai lung
un risc crescut de intervenții medicale, cum ar fi forcepsul sau ventuza
un risc crescut de epiziotomie și rupturi
*această listă nu este exhaustivă și se referă doar la aspectele travaliului și expulziei.
Există posibile efecte secundare și complicații ale epiduralei (de exemplu scăderea tensiunii arteriale)
Dar, asta nu înseamnă că trebuie să naștem cu orice preț fără epidurală.
Putem opta pentru anestezie epidurală la naștere și în același timp să rămânem mobile, să respirăm ca să oxigenăm bine bebelușul*, să expulzăm într-o poziție fiziologică și să ne încărcăm cu oxitocină naturală.
*în timp ce durerea noastră e atenuată datorită epiduralei, bebe continuă să facă efortul venirii pe lume. Contracțiile uterului, coborârea în bazin, ieșirea din bazin este un efort nivel Everest pentru bebe. Deci el are nevoie de oxigen și dragoste în efortul nașterii.
Bibliografie :
Anne-Laure Wright „Effets indésirables de la péridurale : ce qu’on ne vous dit pas„ https://naturellemaman.com/les-effets-indesirables-de-la-peridurale-tout-ce-quon-ne-vous-dit-pas/
Bahar Gholipour „Epidurals Prolong Labor Longer Than Doctors Previously Thought, https://www.huffpost.com/entry/epidurals-prolong-labor_n_4738949
QUELS SONT LES RISQUES DE L’ANESTHÉSIE RACHIDIENNE ET PÉRIDURALE ? https://www.hug.ch/anesthesiologie/quels-sont-risques-anesthesie-rachidienne
Kommentare