Noi ne pregătim mult de naștere și foarte mult de venirea bebelușului.
Cumpărăm hăinuțe, mobilier pentru cameră, gadgeturi de ultimul răcnet, suzete, biberoane..etc, și venim acasă cu un om nou și mic în brațe și avem așteptări ireale, așteptări alimentate de filme, de social media și de tăcerea din jur.
La noi nu prea se vorbește despre ce anume urmează după naștere. Multe mame descoperă imediat după naștere ce sunt lohiile, cât de tare dor sânii când se ridică laptele, cum e să ai o sutură pe perineu și cum poți să te trezești extrem de nefericită.
Perioada post-partum este un tabu, la fel ca menstruația. Iar dacă se arată imagini din această perioadă, doar imagini plăcute ochiului, adică trecută prin filtre.
Nimeni nu pregătește o viitoare Mamă de perioada post-partum, nimeni nu spune ce poate urma după naștere. Nimeni nu se interesează de starea ei fizică și emoțională după naștere, pentru că toată atenția este acordată noului-născut.
Următorul text aparține unei mame, care a fost de acord să povestească anonim experiența ei în perioada post-partum :
„Am avut o naștere naturală și un copil sănătos. Soțul a asistat la naștere și ne-am informat cum decurge o naștere.
Dar nimeni nu mi-a spus ce urmează după naștere.
Nimeni nu mi-a spus că nu te poți duce singura la baie, că nu poți sta ațezată.
Nimeni nu a venit să mă ajute să alăptez copilul, să îmi arate cum corect trebuie ținut un bebeluș, cum de schimbat și de îmbrăcat, și nu doar acele 2 zile de spital.
Nimeni, nici la școală, nici mama, nici sora, cumătra etc.. nu mi-a spus vreodata ce urmeaza dupa naștere. Însă toți au venit imediat în prima saptămână acasă să mă corecteze, să îmi spună cum mai bine.....cred că la al doilea copil nu mai permit nimănui să intre în casă primele 2 săptămâni.
Prima luna mă simțeam atât de singură și nu înțelegeam ce ar trebui să fac. Aveam în cap imaginea mamei, care cu 3 copii reușea totul, și eu doar cu unul, de 3 săptămâni, abia de reușeam să mănânc.
Plângeam pentru că trebuia să stau în casă cu copilul, când toți se distrau, și apoi plângeam când toți au venit să mă încurajeze și era o galagie enormă în casă, pe care nu o suportam.
Nu înțelegeam stările pe care le aveam și nu puteam să mă privesc în oglindă.
Aș fi vrut cineva să îmi spună că totul o să treacă și o să mă descurc, dar nu să vină cu 1000 sfaturi care nu m-au ajutat deloc„
Ce s-ar fi schimbat în istoria acestei Mame dacă ea ar fi știut ce poate urma după naștere ?
Răspunsul este chiar în mesajul ei de mai sus : „cred că la al doilea copil nu mai permit nimănui să intre în casă primele 2 săptămâni„.
Atunci când ne informăm despre perioada post-partum, știm la ce să ne așteptăm, știm să ne cântărim așteptările.
Dacă alte mame o sa vorbească despre perioada post-partum, viitoarele mame vor ști cât de dificil este uneori să fii eclipsată de copilul tău și cât de provocator este să faci aproape tot singură. Dacă am vorbi mai mult despre perioada post-partum, mamele nu ar ezita să ceară ajutor, să pună limite anturajului dar și propriei dorințe de perfecțiune și control.
Dacă va exista mai multă informație despre perioada post-partum, va exista și mai multă responsabilitate și pregătire pentru această perioadă. Mamele vor avea oportunitatea de a pregăti casa, mintea și corpul pentru post-partum, astfel având șanse mai mari ca această perioadă să fie una pozitivă.
Sursa :
*Testimonialul unei Mame puternice, care a fost de acord să public anonim experiența ei
コメント