top of page

Hormonii și fazele ciclului menstrual

Ciclul menstrual este o variație de hormoni care influențează direct asupra stării noastre fizice și emoționale.

 

Cred că ați auzit unele femei sau bărbați care dau vina pe hormoni atunci când sunt într-o proastă dispoziție. Asta nu este total fals. Hormonii într-adevăr sunt un motiv pentru care dispoziția noastră se poate schimba. Variațiile hormonale influențează atât dispoziția femeilor, cât și a bărbaților. Însă la femei, datorită ciclului menstrual, aceste variații sunt mult mai palpabile.


Înainte de a analiza schimbările de dispoziție în funcție de ciclul menstrual, haideți să ne reamintim cele patru faze ale ciclului menstrual și ce se întâmplă cu hormonii principali.


hormonii în fazele ciclului menstrual

1.Menstruația

fazele ciclului menstrual
Detașarea și eliminarea endomentrului=menstruația

Fiecare femeie poate să recunoască această etapă. Este etapa când noi sângerăm.

Mai exact, la sfârșitul fiecărui ciclu (în fiecare lună), dacă ovulul eliberat nu a fost fecundat, nivelul progesteronului scade brusc. Progesteronul este hormonul care permite endometrului (stratul interior al uterului) să rămână în uter și să se dezvolte. Odată cu scăderea bruscă a pogesteronului, endometrul va fi eliminat progresiv timp de câteva zile=menstruția.


2.Faza foliculară sau estrogenică


După ce menstruația se termină, corpul se pregătește pentru următoarea ovulație.

Pentru aceasta, creierul va trezi foliculii stocați în ovare. Cum? Datorită hormonului FSH foliculostimulant. Denumirea hormonului vă spune deja și despre misiunea lui. Hormonul FSH este un mesaj de la creier la ovare, pentru a începe maturizarea foliculilor.


Nota bene despre foliculi: fetele se nasc, de regulă, cu 1-2 milioane de foliculi repartizați în cele două ovare. La fiecare ciclu, noi pierdem aproximativ 1000 de foliculi. Vreo 20 sunt selectați ca să se dezvolte și doar unul sau doi va elimina ovulul spre o eventuală fecundare.


Odată ce foliculii au primit mesaj de la creier, ei încep să se dezvolte și să secrete cei mai populari hormoni „feminini„: estrogenii. Cu cât mai mult foliculii cresc și se maturizează, cu atât mai mult estrogen va fi eliberat.

Există mai multe tipuri de hormoni estrogeni. Cel care joacă un rol important în ciclul menstrual este Estradiolul.

Estradiolul va fi într-o continuă creștere timp de câteva zile. Observă schema de jos.

Acest hormon va influența secrețiile vaginale (asemănătoare albușului de ou) și vor îngroșa endomentrul (stratul interior al uterului).

 

hormonii ciclului menstrual
Variația estradiolului și progesteronului în timpul ciclului menstrual

3.Ovulația

Atunci când unul dintre foliculi ajunge la maturitate (foliculul de Graaf) el secretă o cantitate mare de estrogen. Acesta este în același timp un mesaj pentur creieri. Creierul captează acest vârf de estrogen și eliberează la rândul lui un alt hormon: hormonul luteinizant sau LH. Sub acțiunea acestui hormon, foliculul de Graaf va elimina ovulul.

Iată un adevărat dialog între ovare și creier. Înțelegeți acum rolul important al creierului în maturizarea foliculilor și ovulație? Iată de ce unele circumstanțe pot perturba ovulația (stres, anxietate, șoc emoțional..etc).

Observă variația estradiolului și hormonului LH în imaginea de mai jos.

 

hormonii în timpul ovulației
Variația hormonilor în faza ovulatorie

4.Faza luteală sau progestativă


Această fază a ciclului începe îndată ce ovulul este eliberat de foliculul de Graaf.

Rolul foliculuilui nu se rezumă doar la eliberarea ovulului. Acesta se transformă în „corp galben„ și nu va mai secreta estrogen ci un alt hormon cunoscut: progesteronul.

Observă în imaginea de mai jos cum foliculii evoluează de la mai mulți spre un singur folicul de Graaf care eliberează ovolul, și apoi se transformă în Corp galben și spre sfârșit dispare.

foliculii în timpul ciclului menstrual
Evoluția foliculilor de la foliculi primari la corpul galben

Progesteronul înseamnă „pentru gestație„, adică pentru o sarcină. Termenul indică misiunea acestui hormon la fel ca hormonul FSH.

Ce face progesteronul? Cum indică originea denumirii, acest hormon va pregăti corpul pentru o eventuală sarcină : temperatura corpului se va ridica, secrețiile cervicale devin lipicioase, se formează un fel de dop cervical și colul uterin devine rigid și închis. Totul pentru a proteja uterul. În interiorul uterului, endometrul se îngroașă și se vascularizează.

Observă în imaginea de mai jos cum endometrul se vascularizează și se îngroașă în faza luteală. În paralel, corpul galben secretă estradiolul.

fazele ciclulcui menstrual și hormonii

Faza progestativă se încheie atunci când corpul își dă seama că nu există nici o sarcină. Corpul galben (foliculul de Graaf care a eliberat ovulul) dispare și încetează să secrete hormonul pogesteron.

Corpul nostru interpretează această dispariție ca o „înțărcare„ sau o „lipsă„ considerabilă.

Nivelul progesteronului va scădea brusc, ceea ce va deteriora endometrul. Acesta va începe să se detașeze și să se elimine=menstruația.

Un NOU ciclu se începe și astfel în fiecare lună.

 

*aceste informații sunt de ordin general și nu cuprind cazurile în care ciclul mentrual este modificat sub acțiunea contraceptivelor hormonale sau a altor patologii



 

Sursa:


1.Mélissa Carlier, "Le guide du flux libre instinctif", Jouvence, 2022

2.Gaelle Baldassari, "Kiffe ton cycle!", Larousse, 2019

Comments


Vrei ca vocea ta să fie auzită ?

Eu transform istoria ta unică într-un Articol de Blog !

Rămâi la curent cu noutățile de pe Blog !

Mulțumesc :)

bottom of page