Hipocampul este o componentă a creierului uman care joacă un rol important în învățare, memorie emoțională, memorie conștientă și memoria pe termen lung.
Tot ce noi învățăm, toate amintirile noastre depind de hipocamp.
În hipocamp există o neurogeneză continuă. Ce înseamnă asta?
Această structură cerebrală este solicitată în permanență și fabrică în continuu noi neuroni. De aceea, hipocampul se remodelează în permanență, dimensiunea lui diferă în funcție de ceea ce noi învățăm, de memoria noastră.
Sursa : Wikipedia
Hipocampul joacă un rol important în emoțiile noastre pentru că face parte din circuitele care controlează și influențează emoțiile. De exemplu, emoțiile care ne provoacă stres, la care hipocampul este foarte sensibil.
Stresul provoacă secreția de cortizol (hormonul stresului).
Atunci când stresul se produce în mod regulat, crește nivelul de cortizol, cantitatea căruia este atât de mare încât aceasta agresează neuronii din hipocamp, împiedică multiplicarea lor, diminuează cantitatea lor și poate să-i distrugă.
Deci stresul poate avea un efect foarte negativ asupra învățării și memoriei.
Știind cum stresul poate afecta hipocampul, haideți să facem un exercițiu de imaginație :
Pentru unii este un exercițiu de imaginație, pentru alții o amintire.
Cum v-ați simți în pielea unui copil, dacă un adult vă umilește constant, vă agresează verbal sau fizic, va amenință, vă descurajează, vă pedepsește sau vă răsplătește cu afecțiune doar pentru merite?
Ce se întâmplă în hipocampul unui elev de exemplu, când acesta este umilit, rănit, înjurat sau când i se adresează fraze banalizate precum :
„ești bun de nimic„
„ești un incapabil, ce vei face mai târziu?„
„ești atât de leneș că nu poți face niciodată nimic cum trebuie„
„o sa ajungi boschetar„
„tu ești prost? tu nu înțelegi niciodată nimic„
„spui doar prostii, mai bine taci„
„tu eșuezi mereu„
Sursa : Pinterest
Astfel de fraze, astfel de atitudine provoacă stres la copii, deci este contra productiv pentru că alterează capacitatea de învățare, contrar la ceea ce am putea crede.
Autoritatea excesivă și frica NU sunt prieteni cu memorizarea.
Cu astfel de fraze, adulții alterează capacitatea de învățare, capacitate de memorizare și reflecție a copilului.
Putem spune, cu cât mai mult într-o clasă atmosfera este mai negativă, stresantă, autoritară, cu atât mai mult va fi afectat și hipocampul elevilor.
Cu cât într-o clasă atmosfera este mai calmă, mai pozitivă, cu atât mai încurajat și cu atât mai bine va învăța și memoriza copilul.
Acest fapt se aplică la orice mediu social : școală, casă, la bunei, într-o tabără de vacanță.
Orice mediu social stresant pentru copil poate fi nociv pentru hipocamp.
Partea proastă este că, în calitate de părinte NU putem întotdeauna îndepărta ORICE situație stresantă pentru copil. Nu-l putem pune într-o bulă și feri de toate relele lumii.
Vestea bună este că noi putem diminua sensibilitatea hipocampului la stres. Cum ?
Printr-un un atașament securizant, printr-o atmosferă calmă, prin relații pozitive și blânde.
Un atașament securizant, poate crea receptori de glucocorticoizi diminuând astfel efectul nociv al cortizolului asupra hipocampului.
De exemplu, un copil care se simte hărțuit la școală are mari șanse de a avea hipocampul agresat de cortizol, deci reușita lui școlară poate scădea ori comportamentul lui se va schimba într-un mod negativ.
Dar dacă acest copil are relații pozitive cu alți copii și adulți, relații în care el se simte în siguranță emoțională, relații în care el poate vorbi deschis, creierului lui va crea o „barieră„ de glucocorticoizi și nu va afecta hipocampul.
Educația prin frică și amenințări, pedepse și umilire NU este metodă productivă pe termen lung. Datorită descoperirilor neuroștiinței, oricine poate afirma acest fapt.
Bibliografie :
„Pour une enfance heureuse; Repenser l'éducation à la lumière des dernières découvertes sur le cerveau„ Dr Catherine GUEGUEN, Ed. Robert Laffont, 2014
Comentarios