top of page

Continența menstruală sau cum e posibil fluxul liber în menstruație

E posibil să stăpânești fluxul menstrual la fel ca urina ?


Continența urinară este capacitatea de a reține inconștient și voluntar urina.

Continența urinară poate fi pasivă sau activă. Continența pasivă este menținută de tensiunea permanentă a sfincterelor uretrale și de factori mecanici, care cresc rezistența uretrei atunci când presiunea abdominală crește (de exemplu când tușim, strănutăm, râdem).
Continența activă este asigurată de contracția voluntară a sfincterului striat atunci când vezica urinară se contractă. Această contracție a sfincterului se opune scurgerii de urină și inhibă în mod reflex contracția vezicii urinare. Percepția nevoii de a urina este o condiție esențială pentru continența activă.
Sursa : Dictionnaire médical de l'Académie de Médecine – version 2023

Continența este o necesitate fiziologică primară. Să răspundem acestei necesități este important pentru binele nostru fizic și emoțioanl. De aceea, atunci când o femeie este afectată de incontinență urinară (deseori după naștere și în lipsa unei recuperări post-partum corecte), ea este afectată atât la nivel fizic cât și psihologic.



Există și continență menstruală? Este posibil să stăpânim sângele menstrual așa cum stăpânim urina?

 

Înainte să răspund la această întrebare, să explic ce este contiența și cum ea apare.

 

Continența urinară și anală (capacitatea fiziologică de a reține masele fecale) nu apare direct la naștere. De aceea, copiii poartă scutec. Capacitatea de a controla urina se dobândește cu timpul, datorită maturității fiziologice, neurofiziologice și datorită educației.

În cuvinte mai simple, noi devenim continenți atunci când corpul este capabil de asta.

Un copil nu poate controla urina la o vârstă mică, pentru că organele și mușchii sunt încă imaturi. La fel de imatur este și sistemul nervos, care nu este încă capabil să identifice senzațiile din corp și să le controleze. Și nu în ultimul rând, continența se învață cu ajutorul adulților și obiceiurilor. Copiii învață continența fiind atenți la nevoia lor de urinare și defecare.

 

Continența este esențială pentru că participă la autonomia noastră, la socializare, la confort și la sănătatea noastră fizică și emoțioanlă. Incontinența urinară este văzută ca o problemă și se propun soluții pentru a o trata. Dar de ce noi avem o toleranță absolută față de incontinența menstruală ? Oare nu este posibil să învățăm continența menstruală la fel cum am învățat continența urinară ?
Este posibil, și asta nu necesită capacități supranaturale sau un perineu performant din punct de vedere muscular.

 

Multe femei care ajung la continență menstruală obțin mai multă încredere în sine. Oare asta nu este un semn: continența menstruală este la fel de importantă ca și continența urinară? Continența menstruală poate fi considerată o necesitate fiziologică care contribuie la sănătatea noastră fizică și emoțională.

femei încrezute în sine


Observând cum noi dobândim continența urinară, noi putem să ne întrebăm dacă incapacitatea noastră de a stăpâni curgerea sângeleui menstrual nu ar veni mai degrabă de la lipsa de cunoștințe decât de la imposibilitate fiziologică.

Un copil de exemplu, poate fi pregătit fiziologic la dobândirea continenței urinare, dar purtarea scutecului întreține (contribuie) incapacitatea lui de a stăpâni urina. Acest exemplu se aplică și la persoanele bătrâne. Deseori, în casele pentru bătrâni, din lipsă de personal, persoane perfect continente ajung rapid la incontinență, pentru că poartă scutece.


Poate noi avem această capacitate fiziologică și anatomică de a stăpâni curgerea sângelui menstrual, dar din cauza culturii și obiceiurilor, noi nu am fost niciodată atente la această capacitate. Noi suntem învățate, de la primele picături de sânge la 12-14 ani, să purtăm protecții similare scutecului. Un „scutec„ te deconectează de la atenția pe care ai putea să o dezvolți pentru anumite senzații din corp.

 

Este posibil fiziologic să elimini sângele menstrual la toaletă, când vine momentul. La fel cum e posibil să elimini urina, atunci când simți nevoia. Continența menstruală este posibilă datorită unor mecanisme:

Aceste mecanisme nu au fost studiate, dar confirmate datorită experiențelor femeilor. Un studiu înseamnă cheltuieli, dar unde sunt cheltuieli se caută și rentabilitate. Să recunoaștem că nu e deloc rentabil ca femeile să înceapă să renunțe la protecțiile menstruale. Acest fenomen se întâmplă și în industria farmaceutică, unde majoritatea testelor se fac pe bărbați, pentru că o persoană cu ciclul menstrual înseamnă un proces de testare mai lung, mai complex, mai costititor.

 

Motivele pentru care este POSIBIL să elimini voluntar și conștient sângele menstrual atunci când simți nevoia


1.Sângele menstrual nu curge în cotinuu, dar pe etape


Din fericire! Sângele menstrual NU curge în continu din vagin ca dintr-un robinet deschis. Nu e simplu să ne dăm seama de asta, să simțim asta, atunci cân ne-am obișnuit să purtăm mereu absorbante, tampoane și cupe menstruale.

 

Reminder „ce este menstruația„
Menstruația este sângerarea uterului. Sângele care curge din vagin timp de câteva zile pe lună nu este altceva decât stratul intern al uterului. Uterul este compus de un strat de mușchi spre exterior și de o mucoasă interioară numită endometru. Endometrul este compus din vase sangvine care se multiplică și se măresc la fiecare ciclu, adică în fiecare lună, pentru a pregăti uterul pentru o eventuală sarcină. Cu alte cuvinte, corpul pregătește o cameră călduță și confortabilă pentru un eventual embrion. Dacă spre sfârșitul ciclului nu există o sarcină, endometrul care s-a îngroșat, se detașează și curge spre colul uterin și apoi prin vagin. Și asta se întâmplă în fiecare lună.

 

ciclul menstrual

Sângele menstrual curge cu întreruperi. Ca să înțelegi mai bine, imaginați-vă un robinet care se deschide și apoi se închide. Sângele nu curge în continuu și sigur nu aleatoriu.

 

Dar CUM curge sângele menstrual?

 

Mai întâi, uterul se contractează ca să elimine o parte din endometru (stratul interior al uterului). Noi suntem capabile să simțim această contracție prin diferite simptome, de exemplu inconfort, durere lombară, crampe abdominale. Simptomele diferă de la o femeie la alta și de la un ciclu la altul. 

Femeile care au născut știu că la începutul travaliului, senzațiile sunt asemănătoare menstruației. Acum știți de ce. Pentru că în ambele cazuri, uterul se contractează. La naștere, contracția este pentru împingerea copilului în jos, spre bazin. În timpul menstruației, pentru a elimina endomentrul.

 

După contracția uterului, o parte din endometru se detașează de pereții uterului și începe să coboare spre colul uterin.


sânge menstrual și flux liber

Apoi sângele menstrual va curge spre colul uterin și în vagin. Curgerea sângelui de la col până în vagin poate să dureze de la 5 până la 45 de minute în funcție de volumul fluxului, de cantitatea de apă din sânge, de anatomia femeii (lungimea vaginului, unghiurile și numărul de pliuri vaginale, tonicitatea perineală).


După aceste 3 etape (1-contracția, 2-detașarea endometrului, 3-curgerea sângelui spre colul uterin și spre vagin) uterul va face o pauză până la următoarea contracție. Endometrul se va detașa timp de câteva zile prin următoarea metodă : contracție-repaus, contracție-repaus. Exact ca la naștere. Uterul NU se contractează fără întrerupere timp de câteva zile (pe toată durata menstuației). Contracțiile sunt înrerupte de un timp de repaus al uterului.  Doar în primele zile de menstruație contracțiile uterului pot fi mult mai dese, ca mai apoi să se rărească spre ultimele zile de menstruație. De aceea deseori, primele zile de menstruație debitul sângelui este mai important, și observăm puțin sânge în ultimele zile de menstruație.


Ai observat la tine diferența volumului de sânge între primele și ultimile zile de menstruație?

  • 0%Da, mai mult la început și mai puțin spre sfârșit

  • 0%Nu, volumul nu diferă de la o zi la alta

  • 0%Nu, dar o să observ la următoarea menstruație


Sângerarea liberă sau fluxul liber constă în reperarea contracției uterine, după care noi putem merge la toaletă ca să lăsăm sângele să curgă.

De exemplu, eu pot simți lejere crampe în zona lombară. Eu îmi dau seama că această senzație este uterul meu care se contractează. Peste 15-30 minute eu pot să merg la toaletă și sângele va curge din vagin. (Explic mai jos de ce crampele în zona lombară poate să însemne contacția uterului)

 

 

2.Sângele menstrual parcurge un drum anevoios care încetinește eliminarea sângelui


Un alt motiv pentru care sângerarea liberă sau fluxul liber este posibil.

Sângele menstrual va parcurge un drum: din uter spre colul uterin și apoi în vagin. Felul în care este „construit„ acest drum în corpul nostru, va face ca sângele menstrual să curgă lent. Hai să vedem!

 

În primul rând uterul nu este poziționat vertical deasupra colului uterin și deasupra vaginului. Poziția uterului creează un unghi destul de pronunțat cu colul uterin. Acest unghi diferă de la o femeie la alta în funcție de anatomie. Asta înseamnă că sângele nu curge vertical din uter în colul uterin. Când endomentrul (sângele) curge din uter, acesta întâlnește unghiul pronunțat al colului uterin.

 

Un unghi similar există între vezica urinară și uretră. Acest unghi este un element esențial al continenței urinare. Asta ar putea însemna că anatomia ar permite și o continență menstruală.

 

fluxul liber este posibil datorită poziției uterului

Apoi, sângele va curge din colul uterin spre vagin. Vaginul la fel, nu este într-o poziție verticală, ceea ce încetinește iarăși sângele menstrual. Mai exact, vaginul este într-o poziție înclinată din spate spre față.

Și un element important, vaginul nu este un tub gol și deschis cum noi ne-am putea imagina. Vaginul este compus din doi pereți fini, dar foarte solizi și elastici. Ei sunt alăturați unul de altul. Asta împidică sângele să curgă rapid în vagin ca apa pe un tobogan.

 

3.Există „saci„ și pliuri care recoltează sângele în interiorul vaginului


Anatomia ne permite să „stocăm„ sângele menstrual până la ieșirea lui din vagin.

Primul „sac-colector„ este la ieșirea din uter: sângele este recoltat în partea superioară a vaginului, în fornixul vaginal anterior și posterior. Când acești „saci„ sunt plini de sângele care a curs din uter, fluxul coboară mai departe în vagin.


fornixul cervical și fluxul liber

De asemenea, în vagin există pliuri care încetinesc curgerea sângelui. Imaginați-vă că sunt ca mici praguri care împiedică curgerea rapidă. Pliurile sunt ca niște mici adâncituri în pereții vaginului, care pot recolta o parte din sânge și să încetinească curgerea acestuia spre exterior.


pliurile vaginului și fluxul liber

Datorită acestor saci și pliuri, sângele poate fi stocat un anumit timp și o anumită cantitate. Când acești saci și pliuri sunt plini, sângele se revarsă și curge spre exterior.

Cu alte cuvinte, sacii și pliurile pot stoca o parte din sânge și încetinesc curgerea sângelui spre exterior.

 

4.Sângele menstrual este un lichid vâscos și dens care curge încet


Compoziția sângelui menstrual influențează direct viteza de curgere a acestuia spre exterior. Sângele menstrual nu este ca apa, și nu este ca urina. Acesta este mult mai dens și mai vâscos. Imaginează-ți mierea care curge într-un pai.

Viteza de curgerea sângelui menstrual este mult mai lentă ca urina, ceea ce ne permite să anticipăm ieșirea sângelui din vagin.

Compoziția sângelui menstrual va depinde de la o femeie la alta și de la un ciclu la altul, chiar și de la o zi de menstruație la alta. Sângele va curge mult mai lent atunci când este foarte dens și conține cheaguri. Și invers, va curge mai rapid atunci când conține mai multă apă.

sânge menstrual și flux liber

5.Uterul are un loc perfect în corp


Uterul este situat în centrul bazinului nostru. În spatele uterului se afla rectul, iar în față, vezica urinară. Pentru că sunt alăturate, de fiecare dată când unul dintre acestea va fi în mișcare, celelalte vor fi influențate. De exemplu, atunci când urinăm sau defecăm, se creează o presiune mecanică pe vagin, eliminând conținutul acestuia (sânge menstrual sau mucus cervical). Sau la naștere, presiunea creată de copilul din bazin asupra rectului, poate provoca defecarea. Ceva absolut normal.


Ai observat că sângele menstrual se elimmină deseori atunci când urinezi?

  • 0%Da

  • 0%Nu, dar o să observ la următoarea menstruație

 

Acest factor va permite eliminarea sângelui menstrual de fiecare dată când vom elimina și urina. Asta ușurează practica fluxului liber sau sângerării libere.

 

Tot datorită poziției uterului noi putem simți contracția.

Uterul este un organ care este atașat de ceea ce îl înconjoară prin ligamente. Atunci când uterul se contractează, aceste ligamente sunt efectiv trase, ca niște sfori. Asta explică de ce femeia poate simți diferite senzații în timpul menstruației: dureri sau disconfort în partea inferioară a spatelui (zona lombară), crampe abdominale, presiune în zona lombară, abdominală..etc.


Ce zonă este mai sensibilă la tine în timpul menstruației?

  • 0%Spatele

  • 0%Burta

  • 0%Spatele și burta

  • 0%Zona inferioară (perineul)

 

REMINDER: nu este normal să simțiți durere în timpul menstruației. În orice caz sigur nu durerea pentru care aveți nevoie de pastile. Adresati-vă medicului dacă aveți dureri regulate în timpul menstruației. Dacă medicul vă spune că e ceva normal, adresați-vă la un adevărat specialist.

 

6.Omul poate învăța noi comportamente


Noi suntem capabili să dezvoltăm noi capacități, pentru că creierul nostru este capabil să se remodeleze, să integreze noi informatii pentru a se adapta. În două cuvinte -plasticitate cerebrală.

De aceea, practica sângerării libere sau a fluxului liber nu se datorează neapărat performanței musculare, ci mai mult a noilor metode și a noilor obiceiuri pe care creierul le va însuși.

Așa cum creierul unui copil mic învață să fie atent la senzațiile corpului, atunci când vine nevoia de a urina, așa poate o femeie să fie atentă la senzațiile corpului, atunci când vine nevoia de a elimina sângele menstrual. Asta este o capacitate care poate fi învățată, mai dificil sau mai ușor, în funcție de femeie și în funcție de context. Exact ca la copii.

 

Există o mulțime de factori care vor influența practica sângerării libere sau a fluxului liber. În primul rând fiecare femeie are o fizionomie diferită, chiar și uterul poate fi plasat diferit (uterul retrovers), vârsta, fluxul mestrual mai mult sau mai puțin abundent..etc.

 

Fiecare femeie care va încerca fluxul liber îl va adapta ei și contextului (profesia, locul de muncă).

 

Obiectivul principal al fluxului liber sau sângerării libere NU este de a se elibera total de protecții în timpul menstruației. Obiectivul principal este ameliorarea încrederii în sine și a calității vieții în timpul menstruației, indiferent de câtă cantitate de sânge reușești să elimini la toaletă.


 

Sursa :


Mélissa Carlier, "Le guide du flux libre instinctif", Jouvence, 2022

Comentários


Vrei ca vocea ta să fie auzită ?

Eu transform istoria ta unică într-un Articol de Blog !

Rămâi la curent cu noutățile de pe Blog !

Mulțumesc :)

bottom of page