Acum știți care sunt cele patru faze ale ciclului menstrual și cum se comportă hormonii timp de o lună (plus-minus; durata ciclului diferă de le o femeie la alta și de la un ciclu menstrual la altul pentru o singură femeie).
*vezi AICI care sunt hormonii principali care dirijează ciclul menstrual feminin
Haideți să observăm cum dispoziția și comportamentul nostru se poate schimba în funcție de hormoni.
1.Menstruația
Hormonii sunt la cel mai scăzut nivel. Asta face ca endomentrul să se detașeze și să se elimine sub forma sângelui menstrual pe care îl vedem timp de câteva zile. Detașarea și eliminarea endometrului implică contracții uterine deci disconfort sau dureri.
*Citește mai multe despre menstruație în acest articol :
Ce putem simți de regulă în această perioada menstruației :
La fel ca și hormonii, totul este la un nivel scăzut : energia, emoțiile, motivația, creativitatea, dispoziția, viteza, viața socială, emoțiile, încrederea în sine..etc
De aceea, etapa menstruației este o invitație spre relaxare, introspecție și odihnă, și planificare.
Fiziologic, corpul nostru are nevoie de odihnă în această perioadă. Nivelul scăzut de hormoni ne invită la odihnă, ceea ce este dificil de imaginat în societatea noastră modernă unde valoarea femeii se măsoară în productivitatea ei, iar „odihna„ e văzută drept un lux sau pur și simplu lene. În societatea noastră noi nu învățăm fetele să-și asculte corpul când acesta, prin diferite semnale, ne spune să încetinim ritmul. Mai mult de atât, noi suntem restanțieri la educația menstruală și sunt multe lucruri pe care nu le cunoaștem.
Menstruația poate fi o ocazie bună pentru a ne încărca bateriile. Odihna din această perioada nu înseamnă neapărat să punem pe pauză orice activitate. Odihna va însemna mai mult să te lași purtată de val, să lași garda jos, să încetinești rimtul, să slăbești controlul asupra acivităților tale, să fii mai relaxată, mai nepăsătoare, să delegi unele responsabilități, să prioritizezi ceea ce contează și să pui pe pauză alte obiective.
„Și dacă eu nu am timp când să mă odihnesc?„. Din păcate, foarte multe femei pur și simplu nu sunt obișnuite să se odihnească sau se simt vinovate pentru asta. Mulțumesc moștenirii noastre socio-culturale. Din păcate asta este realitatea multor femei din Moldova, și nu numai.
Sunt într-adevăr femei care nu simt nevoia de a fi mai lente, de a se relaxa în etapa menstruației.
Dar dacă corpul și intuiția voastră vă spune contrariul-ascultați.
Dacă există necesitatea de odihnă, iar noi nu o împlinim, asta echivalează cu a avea o bicicletă electrică pe care tu nu o încarci. Tu vei putea pedala bicileta chiar și cu o baterie goală, dar tu vei fi mult mai obosită, mult mai lentă, mai transpirată și mai puțin motivată pentru alte responsabilități. La fel se întîmplă cu noi pe durata etapelor care urmează după menstruație dacă noi nu ne-am încărcat destul bateriile. Este pur și simplu contra-productiv.
Să ne odihnim în timpul menstruației echivalează cu o baterie încărcată pentru toată durata ciclului, pentru toată luna. Iar în etapele următoare ale ciclului, vei vedea că energia ta va fi importantă pentru acțiunile și obiectivele tale.
2.Faza foliculară
Faza foliculară este creșterea energiei după menstruație. Dinamica noatră emoțională este în creștere, la fel ca hormonii estrogeni în această etapă. Creșterea nivelului de estrogeni poate fi comparată cu un accelerator. Totul începe să fie mult mai dinamic ca în perioada menstruației.
Ce putem simți în această perioadă :
Totul începe să crească: energia, motivația, emoțiile, viața socială, dispoziția, obiectivele, ambiția, încrederea în sine etc..
De regulă, creșterea nivelului de estrogeni ne face mult mai flexibile, mai rapide, mai productive și mai performante. Poți avea impresia că reuștești multe și că vrei încă tot atâtea să faci.
Încrederea mai mare de sine ne motivează să ne luăm noi responsabilități, noi riscuri, să ieșim din zona noastră de confort.
Te regăsești în această descriere?
0%Nu, deloc
0%Nu prea
0%Da!
0%Nu mi-am pus întrebarea. Voi observa de azi înainte.
În această fază a ciclului menstrual, unele femei sunt iritate de încetineala sau stagnarea celor din jur. Femeile pot fi mult mai sensibile la noțiunea de „timp pierdut„ în această perioadă. Simțul de a pierde timpul, de a nu reuși poate deveni insuportabil și iritant în această perioadă.
Riscul care ne paște în aceastpă etapă este „sunt atâtea de făcut,dar nu le reușesc pe toate„ sau „sunt atâtea de făcut, dar nu știu cu ce să încep„. Cu alte cuvinte, dacă nu canalizăm energia noastră, dacă nu suntem suficient de organizate, putem irosi potențialul acestei energii.
De aceasta este important să cunoaștem ciclul nostru menstrual și să anticipăm. Putem prioriza și să alegem să ne concentrăm energia pe o listă de activități.
3.Ovulația
Hormonii din această perioadă ne încurajează spre acțiune. De obicei, relația cu cei din jur este mult mai simplă în această perioadă și simțurile sunt mai dezvoltate.
Ovulația este perioada care încurajează spre reproducere, de aceea există tendința de a căuta plăcerea, și nu doar cea fizică, dar și plăcerea gustativă și orice alte activități și lucruri care oferă bucurie.
De aceea, multe femei au o dorință sexuală mai mare în această perioadă în comparație cu alte perioade ale ciclului menstrual. În același sens, noi avem mai multă încredere în sine, ne simțim mai bine în pielea noastră, mai frumoase. Acest fapt este demonstrat și de un Studiu care a indicat că fața femeilor în perioada ovulației este mai simetrică și percepută mai agreabilă pentru cei din jur. (M.Ridley, The Red Queen: Sex and the Evolution of Human Nature, 1994)
Ovulația nu este predominată doar de hormoni „feminini„. Testosteronul este unul dintre hormonii care au un pic de secreție în această perioadă. Datorită acestui hormon „masculin„, femeile au mai mult libido, mai multă ambiție, perseverență și competitivitate.
4.Faza progestativă sau faza premenstruală (PMS)
Ultima fază a ciclului menstrual începe atunci când corpul galben (foliculul de Graaf) dispare și secreția progesteronului începe să scadă. Această este renumita perioadă premenstruală sau PMS (premenstrual syndrome) care este percepută și trăită de multe femei în mod negativ. Iar cei din jur privesc femeia care traversează perioada premenstruală ca un amalgam de emoții imprevizibile.
*citește aici ce se întâmplă în corpul nostru în etapa progestativă a ciclului
De regulă, femeile trec printr-un amalgam de emoții diferite în această perioadă. Un adevărat ascensor emoțional. De ce? Pentru că perioada premenstruală este dominată atât de secreția hormonilor estrogeni cât și a progesteronului. Estrogenii acționează ca un accelerator, iar progesteronul invers-ca o frână. Acum imaginează-ți o mașină care accelerează și frânează în același timp. Dificil, nu? Asta explică de ce noi ne putem simți ca într-un ascensor emoțional.
În perioada premenstruală, noi putem să ne simțim ca într-un tunel și să vedem lucrurile într-o culoare negativă și cu ochi ciritici. Cu alte cuvinte, putem fi mult mai pesimiste și mai vulnerabile. În acest tunel totul pare mai grav și mai negativ decât este în realitate. Noi putem să căutăm „nod în papură„ sau altfel zis, să vedem doar dezavantaje și să privim doar partea goală a paharului.
Noi putem să ne gândim că nimic nu este așa cum trebuie, nimic nu e la locul său, ne putem simți prost și insuficiente. Pentru că încrederea noastră este la pământ în faza premenstruală, noi putem avea tendința de a abandona proiecte și activități sau putem avea frica și anxietatea de a eșua.
Există doar negativ în această fază? Nu și dacă noi o privim uneori ca pe o oportunitate. Avantajul privirii noastre critice în această perioadă este că asta ne permite să detectăm unde greșim, ce putem ameliora, ce putem modifica. Cu alte cuvinte, putem folosi auto-criticul din noi pentru proiectele noastre.
Faza premenstruală este influențată, pe de o parte, de acțiunea progesteronului care ne invită la introspecție și la mai puțină interacțiune socială. Pe de altă pate, estrogenii ne împing spre acțiune și creativitate. De exemplu, tu poți avea multe idei care îți trec prin cap, dar din cauza privirii critice, nu le acorzi atenție. De aceea, perioada premenstruală este o oportunitate de a se izola cu gândurile și ideile noastre, de a le pune pe foaie și a le scoate la lumină atunci când vom fi mai stabile emoțional.
Aceste patru faze ale ciclului menstrual au fiecare haina lor. În linii generale, haina este similară pentru fiecare femeie, dar fiecare femeie poartă o haină cu un design personalizat anume pentru ea.
Cu alte cuvinte, ceea ce este descris mai sus, este de ordin foarte general. Fazele ciclului menstrual se vor manifesta diferit, de la o femeie la alta și diferit pentru una și aceeași femeie, în funcție de context.
Sursa :
Gaelle Baldassari, "Kiffe ton cycle!", Larousse, 2019
Comments