top of page

Perioada POST-PARTUM și de ce această noțiune este de interes public ?

Actualizată în: 7 dec. 2023


Când spunem post-partum, ne referim la PERIOADA POST-NATALĂ. Perioada post-partum NU trebuie confundată cu depresia post-partum, baby-blues, psihoza post-partum, burn-out (toate fiind noțiuni diferite).


Post-partum este o perioadă care, din punct de vedere medical, începe odată cu expulzia placentei la naștere și se termină cu revenirea menstruației. Problema acestei definiții este că ea NU corespunde realității. Pentru că perioada post-partum este o perioadă critică în viața atât a femeilor cât și a bărbaților, când absolut tot se schimbă : corpul, gândurile, emoțiile, rutina zilnică, cuplul, familia, anturajul, job-ul...Definiția medicală a perioadei post-partum NU este definiția pe care o trăiesc femeile (și bărbații) în realitate.

Cât durează perioada post-partum ?


Unii specialiști spun că această perioadă poate dura de la 1 până la 3 ani pentru că se caracterizează prin mari schimbări fizice, hormonale, psiho-emoționale, dar și schimbări sociale și individuale.

Pentru că această perioadă este identifiabilă prin dificultăți și provocări care durează mai mult decât cele 6 săptămâni de lăuzie din definiția medicală.


De ce EU vorbesc despre post-partum ?


Perioada post-partum a avut un impact major asupra mea. Fără să exagerez, post-partum mi-a schimbat viața la 180°.

Iar informația despre post-partum pe care o descopăr în continuare, mă ajută să cresc din orice punct de vedere și îmi dă putere. Cu alte cuvinte – o sursă de Empowerment (emancipare).

Eu vreau să transmit această informație despre post-partum acolo unde ea lipsește, acolo unde este nevoie de informare și celor care au nevoie de informare dar nu neapărat o caută.


Perioada post-partum este mai multe decât restabilirea fizică după naștere.

Post-partum este procesul lung și complex prin care noi DEVENIM PĂRINȚI, Mame și Tați. Nu devii părinte imediat după naștere. Acesta este un rol care se învață zi de zi în perioada post-partum...plus toată viața.


părinți în perioada post-natală

Post-partum este un sistem de relații care vor fi afectate, influențate, reinventate, construite : relația cu copilul tău, relația cu partenerul tău, relația cu anturajul tău, relația cu proprii părinți, relația cu societatea, relația cu tine însuți, relația cu copilul tău interior.

Iar pentru că noi oamenii suntem ființe sociale, relațiile sus-enumerate sunt esențiale pentru sănătatea noastră mintală.


Post-partum este perioada cu un impact atât de important asupra noastră, încât acest subiect ar trebui să fie de interes public. Fie că tu vei deveni într-o zi părinte, sau nu.


De ce se vorbește puțin despre post-partum ?


Din păcate, la noi acest subiect este redus la tăcere și noi NU avem destulă informație corectă la îndemână despre această perioadă. De ce ? Prin simplul fapt că perioada post-natală este atât de banalizată și idealizată încât devine un tabu. Părinții, în special Mamele, ezită să spună adevărul fără filtre despre perioada post-partum de frica de a fi judecate, de a părea anormale.

Ilustrație de Karen Kleiman și Molly McIntyre pentru Centrul Post-Partum Stress
Ilustrație de Karen Kleiman și Molly McIntyre pentru Centrul Post-Partum Stress

Din cauza lipsei de informare despre această perioadă, mulți părinți, NU sunt capabili să identifice eventuale probleme și să ceară ajutor din partea anturajului sau ajutor medical și terapeutic. Mă refer aici în special la Mamele care pot trece prin stări depresive intense sau prin epuizare fizică globală similară unui burn-out și să NU vadă aceste stări drept probleme cu eventuale soluții pentru că sunt considerate o normalitate.

Ilustrație de Karen Kleiman și Molly McIntyre pentru Centrul Post-Partum Stress
Ilustrație de Karen Kleiman și Molly McIntyre pentru Centrul Post-Partum Stress

Noi toți avem tendița de a banaliza și inferioriza acest subiect, pentru că nu se spune destul, nu se spune cu voce tare despre problemele și dificultățile din post-partum.



Locul anturajului și societății în post-partum


Iar anturajul, societatea și profesioniștii din diferite domenii, NU contribuie destul la îndepărtarea filtrelor de pe perioada post-partum.

Nu există un dialog constructiv despre realitatea vieții în post-partum nici cu anturajul apropiat părinților, nici cu societatea și foarte puțin cu profesioniștii. Asta însemnând că anturajul și societatea nu sunt dispuși să asculte ce se întâmplă înr-adevăr în post-partum, iar profesioniștii nu ghidează în suficientă măsură părinții în post-partum (exemplul consultațiilor medicale post-natale sunt în mare parte doar despre copil).


Anturajul de exemplu, victima stereotipurilor și miturilor depsre post-partum, deseori NU este un umăr empatic pentru tinerii părinți. De aceea, părinții deseori NU vorbesc despre ceea ce traversează de frica de a fi judecați sau convingerea de a fi neînțeleși.


Cât despre societate, ea Nu este solidară cu părinții care traverseaza perioada post-partum.

Tabu-urile în societate despre post-partum pot fi comparate cu tabu-urile despre menstruație.

Nouă NU ne place să vorbim despre menstruație, nouă NU ne place să vedem imagini autentice despre menstruație (exemplul tipic al publicităților de absorbante cu sânge „albastru„), pe noi NU ne interesează cum femeile se simt în timpul menstruației, noi habar nu avem despre beneficiile menstruației.


Post-partum are aceeași soartă în societate. Pe noi nu ne interesează ce și cum traversează părinții în această perioadă. Nouă ne place să vedem imagini false și frumoase despre post-partum, cu femei fericite și bine îngrijite. Nouă NU ne place să vedem imagini autentice despre post-partum. Puțini știu și mulți părinți descoperă când este deja prea târziu unele realități post-partum : chiloții pentru lohii, perineul suturat și inflamat, lipsa de somn, stări emoționale care te fac să dai cu pumnii în pereți și ohhh, multe altele.

mama obosită  în perioada post-partum

corpul meu după naștere

Instagram @marson.twins
Sursa : Instagram @marson.twins

De ce perioada post-partum poate fi o experiență negativă ?


Absența unei informări destule și corecte, absența solidarității și ajutorului în perioada post-partum NU ajută la depășirea eventualelor probleme. Acestea fac ca această perioadă să fie trăită în mod negativ și uneori, poate ajunge chiar la depresie post-partum, la burn-out parental sau în cazuri rare la psihoza post-partum.


Dificultățile care fac această perioadă să fie trăită negativ sunt ca ciupercile după ploaie : o naștere dificilă, traumatizantă sau nu așa cum ți-ai dorit, o separare de partener sau copil la naștere, durerile fizice după naștere, alăptarea, problemele nou-născutului și gestionarea lor, oboseala, lipsa de somn, nostalgia vieții dinainte, fantasmul perfecțiunii și controlului, singurătatea, sentimentul de vină, așteptări neîmplinite, criticile în adresa ta, sfaturile nesolicitate, responsabilitățile de părinte...și multe multe altele.


mama după naștere

Dificultățile vor varia în intensitate de la o femeie la alta.

În funcție de individualitatea fiecăreia, de bagajul tău de viață, dar și în funcție de anturajul tău, aceste dificultăți pot influența negativ sau pozitiv experiența ta post-partum.


Atunci când dificultățile iau o întorsătură gravă și sănătatea fizică și\sau mintală a femeii\părintelui este amenințată sau deja afectată, ar trebui să ne adresăm profesioniștilor competenți și empatici.

Empatia este un MUST pentru perioada post-partum. Empatia este aliatul cheie a tuturor celor care vor gravita în jurului unei femei în post-partum. Un anturaj care nu este capabil de a empatiza cu părinții, un profesionist, chiar și unul competent, dar incapabil de empatie, contribuie la o experiență negativă în post-partum.



Noutatea bună este că perioada post-partum poate fi o experiență pozitivă.

anastasia petermann blog perioada post partum
Galerie personală

Cum putem trăi un post-partum mai puțin calamitos ? Simplu de spus greu de făcut – ne informăm, anticipăm, ne pregătim, ne organizăm logistic, ne organizăm gândurile, ne calmăm așteptările, măturăm idealurile, ne înconjurăm de oameni empatici, cerem și acceptăm ajutor, ne oferim auto-compasiune.

Mica problemă în această listă este că ea se referă DOAR la părinți, în special, la femeia în post-partum. Toate lucrurile enumerate mai sus sunt realizabile DOAR cu ajutorul unui partener implicat, cu ajutorul unui anturaj empatic și solidar, cu ajutorul profesioniștilor care vor avea ocazia să vadă Mămica în post-partum și nu în ultimul rând cu ajutorul Statului care este responsabil de a crea politici pentru a facilita cotidianul Mamelor în post-partum.


Cu alte cuvinte, un post-partum mai puțin calamitos este posibil doar atunci când părinții au resurse fizice și emoționale, iar aceste resurse nu pot veni doar din intertior. O experiență pozitivă în post-partum NU este posibilă atunci când femeia este izolată în această perioadă, când ea este singură fizic și moral în această transformare. Un post-partum blând este posibil doar atunci când ambele părți, atât părinții, cât și anturajul, profesioniștii, societatea, Statul, sunt responsabilizați și sensibilizați la acest subiect. Cum stau lucrurile în realitate în perioada post-partum ? După naștere, mama este eclipsată de nou-născut. Chiar și consultațiile medicale sunt în mare parte doar despre copil. La ieșirea din maternitate, femeia este la ora zero a perioadei post-partum, la începutul drumului maternității sale. Cine o ghidează pe acest drum ? Deseori, nimeni sau ajutorul nu este suficient. Iar o mamă care Nu se simte bine în post-partum înseamnă un copil care la fel nu se simte bine, un cuplu care poate suferi, o familie afectată...totul este conectat. Să ghidăm o femeie în perioada post-partum NU este un moft feminist, ci o necesitate de interes public. Și să nu uităm de tați, ei tot traversează perioada post-partum. Ei la fel pot suferi de depresie post-partum. Dacă reușim să reunim ce am enumerat în paragrafele precedente, putem să trăim un post-partum calm, fără mari calamități. Fiți responsabili, informațivă, informați pe ceilalți, rămâneți conectați la nevoile voastre, la ceea ce vă face să vă simțiți bine, la ceea ce vă doriți cu adevărat, cultivați inteligența voastră emoțională și socială, aveți grijă de voi în POST-PARTUM.

Comments


Vrei ca vocea ta să fie auzită ?

Eu transform istoria ta unică într-un Articol de Blog !

Rămâi la curent cu noutățile de pe Blog !

Mulțumesc :)

  • Facebook
  • Instagram

Anastasia PETERMANN

anastasiapetermann.com

© 2023 Anastasia Petermann

Contact

Mulțumesc pentru timpul tău !

bottom of page